Skolbarn serveras kött från djur som har torterats till döds

Det börjar bli allt vanligare att skolor serverar sina elever mat tillagad på kött från djur som har Halalslaktas. Elever ifrån två gymnasieskolor i Skåne protesterar mot skolledningens beslut  att stryka fläskkött från skolmatsedeln och enbart köpa in Halalslaktat kött från en libanesisk leverantör. De har börjat samla in namnunderskrifter.

Det börjar smyga sig in kött från djur som har torterats till döds, dvs utsatts för den grymma slaktmetoden Halalslakt, i butiker och skolkök. Denna slaktmetod innebär djuret spänns fast, sedan skär man halsen av det (utan någon form av bedövning) så att det ska kunna förblöda samtidigt som man ber mot Mecka. Djuret försätts i akut chocktillstånd av att förblöda samtidigt som det kvävs till döds. Kött från djur som dött en stressful död smakar sämre, så smakmässigt går det inte att försvara att skolor lagar mat på Halalslaktat kött.

Halalslaktat kött finns nu att köpa i flera butiker, så läs noga på förpackningen innan ni köper kött ifrån frysdisken. De vanligaste märkena är Rose kyckling, Ivars kyckling, Hannes kyckling, Eldorado bröstfilé, Willys kycklingfilé och Coop X-tras kycklingfiléer. Håll utkik efter den här symbolen på paketet:Även chipsmärket Lays är Halalslaktat.

Efter att EU upptäckt att 75% av kött kommer från djur som slaktats utan bedövning, kräver de nu obligatorisk märkning som visar om djuret slaktats utan bedövning. 

Djurskyddet Sverige har samlat in över elva tusen konsumenters namunderskrifter som idag lämnades över till landsbygdsminister Eskil Erlandsson.  

Flera protestgrupper finns på Facebook mot denna grymma behandling av våra djur:


22 sep


Uppdaterat 27 sep 2012
Qibbla-Halal fick livsmedelspriset som Årets uppstickare av regeringen.

Uppdaterat 15 nov 2012
Även McDonald´s kyckling är Halalslaktad rapporterar Exponerat .

Uppdaterat 19 nov 2012
McDonald's besvarar kritiken om att servera Halalslaktad kyckling:
"Den anställda i McSvar som besvarade frågan om huruvida McDonald's serverar Halalslaktad kyckling, har inte jobbat för McDonald's på flera år. Hennes svar är inte heller helt korrekt. 
Danpo är en av flera av oss godkända kycklingleverantörer. Danpo har ett eget slakteri i Danmark som har en typ av halalcertifiering, men de säljer även kyckling som kommer från andra slakterier runt om i världen och dessa har inte nödvändigtvis halalcertifikat.Vårt främsta fokus är kvalitet, vilket inkluderar djuromsorg. Detta kontrollerar vi regelbundet hos våra leverantörer. McDonald's och våra leverantörer följer alltid lagstiftningen. Utöver detta går vi ofta längre och specificerar krav om exempelvis djurhälsa och djuromsorg från gårdsnivå till slakteri, samt att samtliga djur är fullständigt bedövade, dvs medvetslösa vid slaktprocessen. Återigen, vi köper inte in någon halalcertifierad kyckling."

Nu finns det också Halalgodis där gelatinet kommer från Halalslaktade djur. Det är märkt med detta märke:

Uppdaterat 14 dec 2012
Ullvigymnasiet i Köpings kommun serverar Halalslaktat kött i smyg. När eleverna vid Ullvigymnasiet hörde att andra skolor serverade Halalslaktat kött kände de olust och hörde sig till kommunen om huruvida de serverade Halalslaktat kött. De fick då det chockartade beskedet att kommunen redan gjorde det utan att tala om det. 
Eleverna har nu riktat gemensamma krav till kommunen att det dels ska serveras alternativ mat till dem som inte vill äta Halalslaktad mat, dels att all sådan mat tydligt ska markeras.
Kommunen har svarat att de vägrar erbjuda alternativ mat, men har öppnat för möjligheten att framledes informera om när det serverade köttet är Halalslaktat. Eleverna uppmanar nu alla andra skolor att ta reda på om deras skola också serverar Halalslaktat kött utan att informera om det.

Uppdaterat 22 dec 2012
Statsministern är för Halalslakt. Försvarar den medeltida och brutala slaktmetoden när liten skolflicka frågar.

Uppdaterat 25 dec 2012
Nu kan man inte äta Salta biten heller längre. Den görs numera på Halalslaktade djur.

Uppdaterat 17 feb 2013
Polen förbjuder Koscher- och halalslakt, rapporterar Epoch Times Sverige.

Uppdaterat 11 mars 2013
Bara ett parti har ryggrad nog att stå upp för djuren väl och ve i riksdagen. Sverigedemokraternas Richard Jomshof pläderar för ett förbud mot halalslakt och halalslaktat kött i Europa.
Uppdaterat 25 mars 2013
Sverigedemokraterna i Jönköping kräver förbud mot servering av skäktat kött (halal och koscher).


Uppdaterat 10 april 2013
Föräldrar till elever i skolor i Landskrona upprörs över att skolan serverar halalslaktat kött utan att informera om det. Som enda alternativ erbjuder skolan grönsaker och knäckebröd.
Tänk er vilket ramaskri det skulle bli om det istället hade varit tvärtom, och muslimer fått ära griskött. Då hade skolan anmälts till Diskrimineringsombudsmannen och TV hade rapporterat. Men i Sverige är ju  inte svenskar värda så särskilt mycket nuförtiden.

Uppdaterat 11 april 2013
Nu går flera tunga Landskronapolitiker ut och säger att ingen ska behöva äta halalslaktat kött mot sin vilja
Vänsterpartiets gruppledare Henning Sussner Rubin  försöker prata bort problemet genom att säga att diskussionen egentligen handlar om en attack på muslimer.

Uppdaterat 20 okt 2013
Svedala kommun vägrar att ta bort Halalköttet från menyn eller erbjuda specialkost till de elever som på grund av etiska skäl inte vill äta muslimsk ritualslaktad halalkyckling. Detta trots starka protester från många föräldrar som anmält kommunen till Skolinspektionen.

Inga kommentarer: