Existerar verkligen USA:s guldreserv fortfarande?Enligt en rapport till Rysslands premiärminister Putin fängslades den före IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn för sexbrott i USA efter att ha upptäckt att hela USA:s guldreserv var borta.

Kan det vara kopplat till att allt fler länder nu begär hem sitt guld ifrån förvar i utländska banker:
  • Tyskland begär hemtagning av en del av sin guldreserv från London för kvalitetstester. Tyskland har världens näst största guldreserv av vilken 69% är placerad i förvar utomlands. 
  • Venezuela tar hem sitt guld. I januari tog Venezuela hem  de sista 160 tonen av sina guldreserver förvarade i utländska banker.  Venezuela planerar dessutom flytta flera miljarder av sin valutareserv från banker I Europa till Ryssland, Kina och Brasilien, rapporterar Wall Street Journal.
  • Equador tar hem sitt guld. Equador tar hem en tredjedel av sin guldreserv. Och i allt fler länder ökar nu pressen på centralbankerna att ta hem sitt guld.


Varför tar de då hem sitt guld?
I fallet Tyskland tog Bundesbank beslutet efter påtryckningar från befolkningen om att ta hem en del av guldreserven som förvaras utomlands då det framlagts misstankar om att guldet ej verkligen finns där eller varit utleasat i olika utsträckning, något som gäller allt guld som förvaras i bank, såvida det inte speciellt är markerat att verkligen finnas där fysiskt. Det har länge misstänkts att t.ex. ETF:en GOLD, leasar ut guldet i sitt förvar till handel och därmed drar in extra inkomst. Som en detalj kan nämnas att en av världens rikaste i bankingvärlden, familjen Rothschild, lämnade guldmarknaden helt samma år som GOLD lanserades 
Med nuvarande system där banker tillåts belåna insatta medel upp till 10 gånger (ibland mer) kan större hemtagningar av guld som överbelånats och hyrts ut flera gånger, ställa till med rejäl oreda i det globala banksystemet då det kan komma fram att fler än en har rätt till guldet om banken har leasat ut det vidare och man ska reda ut vem som är den egentlige ägaren. Men även när mindre kunder, som kanske bara har några guldtackor att utkräva, begär fysisk leverans kan det stjälpa de största jättarna i världen. Ett sådant exempel är MF Global-affären.

Ingen kommer någonsin att få tillbaka sitt guld. 
Cheviot Asset Managements Ned Naylor-Leyland säger att ingen någonsin kommer att få tillbaka sitt guld ifrån Federal Reserve eller Bank of England, för då skulle världens banksystem krascha.
Även Eric Sprott från Sprott Asset Management för ett liknande resonemang. Sprott  noterar att mängden köpt guld överstiger mängden producerat guld och den troligaste källan till det saknade guldet måste vara centralbankernas guldreserver. Sprotts tes är att centralbankerna leasat ut sitt guld som sedan sålts vidare. En tes han delar med flera välrenommerade placerare som Andrew McGuuire och Bob Rice. Eric sprott menar att guldet centralbankerna i Europa påstår sig ha i själva verket bara är skuldebrev och att få tillbaka det skulle vara orealistiskt. 

Ett exempel på detta kan vara när CNBC tilläts besöka ETF:en SPDR GLD:s guldvalv i London. Reporterns håller upp en guldtacka för kameran och serienumret syns tydligt. Det är bara det att enligt protokollet från producenten existerar inte just den guldtackan.

När Storbritannien för några år sedan genomförde en fysisk genomgång av sin guldreserv, framkom det att mycket var uppblandat med andra metaller och värdet på guldreserven fick skrivas ned. Man ska alltså inte bara fråga sig om guldet verkligen fortfarande finns där, utan också vilken kvalitet det är av. Media mörkar har tidigare rapporterat om de falska guldtackorna som upptäcktes i New Yorks juvelerardistrikt.


911-rånet 
Stora delar av det guld som förvarades i World Trade Center, stals som bekant i 911-attentatet i en av de största guldstölderna genom tiderna. Det fraktades ut genom tunnlarna under byggnaden och övergivna lastbilar med guldtackor återfanns i tunnlarna efteråt. Rånarna kom över guld och silver för över 1 miljard dollar. New Yorks dåvarande borgmästare Rudolph Giuliani påstod att det förvarats ädelmetaller för 230 miljoner dollar där, medan det i själva verket förvarades över fyra gånger så mycket; bara det ger upphov till funderingar.
Det var dock inte bara ädelmetaller som försvann den dagen, utan även en stor mängd dokument från en utredning om olagliga guldtransaktioner mellan Federal Reserve och CIA.

USA:s Fort Knox har länge misstänks inte innehålla guldet som det påstås göra. I beskrivningen av USA:s guldreserv sägs en stor del finnas ”under jord”. Detta misstänker många betyder obrutet guld. Som en detalj kan nämnas att USA har inte haft en fysisk genomgång av sin guldreserv på runt 100 år, mycket kan ha hänt på den tiden.

Presidentkandidat Ron Paul har länge slagits för att det ska göras en fullständig fysisk genomgång av guldet i Fort Knox, som han tror såldes för flera år sedanRon Paul fick tidigare igenom att Federal Reserve skulle granskas med minst sagt uppseendeväckande resultat och nu i somras har även delar av guldreserven gåtts igenom. Resultatet då? Federal Reserve vägrar att avslöja resultatet som de nyss fick.

Sveriges Riksbank svarar inte på frågan om hur Sveriges guldreserv är allokerad.

10 nov 2012

Uppdaterad 17 jan 2013
Tyskland tar nu även hem stora delar av sin guldreserv från USA och hela guldreserven ifrån Frankrike (här och här).

Uppdaterat 19 jan 2013
Riksbanken säger till Svenska Dagbladet att bara en mindre del av den svenska guldreserven finns i Sverige.

Inga kommentarer: