Kvällstidningarnas hyckleri försvårar polisens arbete

Expressen och Aftonbladet skriver om fallet Engla och hennes mamma som nu stämmer staten. Englas mamma menar att mordet kunde ha förhindrats om polisen varit aktivare.
Samtidigt som kvällstidningarna skriver om detta, medverkar de aktivt till att försvåra jakten på den knivman som i Sandviken försökte våldta en 16-årig flicka samt dra in en 12-årig flicka i sin bil, genom att inte publicera ett fullständigt signalement på förövaren. De utelämnar i vanlig ordning de delar av signalementet där det framgår att han är invandrare.

En frustrerad poliskår vädjar till allmänheten att komma in med tips, men än så länge är det bara Fria Tider och Gefle dagblad som har publicerat fullständigt signalement: en mörkhyad, kraftigt byggd man i 30-årsåldern med skägg som kör en röd Volvo av äldre modell.

I vårt grannland Norge är det en självklarhet att publicera fullständiga signalement och alla de stora dagstidningarna bidrar till att sprida signalementet, så den skyldige ska kunna gripas när norska barn utsätts för liknande kidnappningsförsök.Relaterat
19-årig flicka gängvåldtagen av afrikaner – media mörkar signalementet


Uppdaterat 20 feb 2013
Exponerat kommer på Gävle Dagblad med att dra tillbaka för sanningsenligt signalement, när en mörkhyad man med svart skägg försökte kidnappa och våldta en 12-årig flicka.

Uppdaterat 28 feb 2013
Ett nytt våldtäktsförsök skedde igår i Sandviken. En eller två olika invandrare försökte våldta två 14-åriga flickor vid två olika tillfällen på onsdagen.
Signalement från den första våldtäkten: kort, mörk, kraftigt byggd man, var vid tillfället klädd i röd jacka. 
Signalement från den andra våldtäkten: 40-50 år, mörkhyad och skäggig man. Han ska ha haft på sig en mörkröd jacka.
Uppdaterat 1 mars 2013
Aftonbladet publicerar nu signalementet på våldtäkts mannen ifrån den första våldtäkten. Det tog dock NIO dagar och ytterligare TVÅ våldtäktsförsök innan de började bry sig om våldtäktsoffret. Men de publicera inget fullständigt signalement, för det skulle ju vara att vara alltför hjälpsam och uppvisa medmänslighet. Nej, Aftonbladet utelämnar i vanlig ordning den del av signalementet som avslöjar att gärningsmannen var invandrare.

Uppdaterat 1 mars 2013
Efter att FriaTider publicerat att Aftonbladet mörkat det fullständiga signalementet har de nu lagt till gärningsmannen hudfärg, skriver FriaTider, men vid Media mörkars besök saknades det fortfarande. Signalementet återfinns ej heller på länken till polisens hemsida, däremot har Arbetarbladet publicerat fullständigt signalement. 

Inga kommentarer: