Gammelmedia krisar – överges som resultat av de ständiga mörkningarna

Det går allt sämre för gammelmedia och de tvingas lägga ned tidningar och avskeda journalister på löpande band. Kanske för på grund av deras allt sämre journalistik som rasar i kvalitet i ett accelererande tempo.
Bonnier krisar: DN, Expressen, Sydsvenskan och Dagens industri kan slås ihop. Koncernen förlorade en halv miljard under första halvåret 2012.


Uppdaterat 27 nov 2012
Slaskpressens okrönte konung Aftonbladet kräver nu att staten, dvs. skattebetalarna, ska gå in och rädda deras ”kvalitetsjournalistik”, skriver ledarskribenten Karin Pettersson. Hon kräver att presstödet ska göras om för att rädda de tidningar som överges av sina läsare.
Uppsala Nya Tidning lägger ned 13 journalisttjänster som följd av mindre annonsintäkter.
Dagstidningarnas upplagor fortsätter att rasa. Enligt Orvesto konsument tappade Aftonbladet 15,5% av sina läsare under 2012 och Expressen tappade 12% och Svenska dagbladet 4,5%. Det enda undantaget var Dagens nyheter som ökade sin upplaga med 2%.


Uppdaterat 3 feb 2013
23 journalister får gå ifrån Hallands Nyheter och Hallandsposten, trots stort stöd från de svenska skattebetalarna.


Uppdaterat 8 feb 2013
Var tionde tjänst på dagstidning försvann 2012, skriver Mediavärlden. Glest befolkade och geografiskt stora områden drabbas värst. Samtidigt visar undersökning efter undersökning att journalister är den yrkesgrupp som åtnjuter bland det sämsta förtroendet hos det svenska folket. Detta medan alternativa medier växer sig allt starkare. Ett bevis på att demokratin fungerar.


Uppdaterat 10 feb 2013
Morgontidningarnas innehåll har halverats sedan -92 och kvaliteten har sjunkit, hävdar Svenska Dagbladets förre chefredaktör Mats Svegfors på DN Debatt.
”Under 1990-talet var det självklart för svenska kvalitetstidningar att jämföra sig med Financial Times och New York Times. I dag utmanar en sådan jämförelse löjet”, skriver han.

Uppdaterat 12 feb 2013
Vikande annonsmarknad kan leda till neddragningarDagens Nyheter.


Uppdaterat 19 feb 2013
Stora neddragningar väntar hos Mittmedia. Mittmedia kommer på grund av rasande upplaga säga upp hälften av alla redigerare - 40 st och var femte  journalist - minst ett hundratal. Mittmedia äger bland annat Östersunds-Posten och Länstidningen i Östersund.


Uppdaterat 22 feb 2013
Upplagorna för de svenska dagstidningarna minskade med 4,6% 2012, rapporterar Tidningsstatistik (TS). De största förlorarna var Expressen, KP och GT som minskade med 16,2%. Aftonbladet, Dagens nyheter och Dagens industri har avslutat sina samarbeten med TS för att istället utveckla egna ”mätmetoder” så det blir lättare att mörka upplagetappen.


Uppdaterat 8 mars 2013
Var femte journalist kan förlora jobbet när Dagens Nyheter varslar 80 personer.


Uppdaterat 8 mars 2013
Enligt en ny undersökning från Medieakademins förtroendebarometer har bara var tionde svensk förtroende för kvällstidningarna.
Bland journalisterna får SvT:s Janne Josefsson och TV#:s Leif G. W. Persson högst förtroende.
Centerpartiets Annie Lööf korades med bred marginal till den minst förtroendeingivande partiledaren. Moderaternas Fredrik Reinfeldt fick högst förtroende.
Bland Myndigheter fick Migrationsverket lägst förtroende.


Uppdaterat 20 mars 2013
Sparpaketet från början av mars där ett 80-tal tjänster skulle bort från hela Dagens Nyheter räckte inte, nu har ytterligare ett 20-tal anställda varslats om uppsägning.


Uppdaterat 3 maj 2013
Nästan hälften av de anställda på redaktionen på Östran sägs upp som resultat av ökade sparkrav.


Uppdaterat 16 maj 2013
Den svenska nyhetskanalen TV4 News läggs ned. En av de som fått sparken, Niklas Svensson, är upprörd och radar upp exempel på hur alla fel som kunde göras också gjordes. Han säger vidare att TV4 flyttade över alla journalister till TV4 News för att sedan kunna avskeda dem alla på en gång.
"De ansvariga gjorde i stort sett alla fel man kunde göra när kanalen startades. Jag har en stor önskan att smälla något hårt i huvudet på dem!" 

Uppdaterat 4 juni 2013
Länstidningen i Östersund sparkar var tredje journalist i ett försök att  tidningen från ruinens brant.


Inga kommentarer: