Linuxrevolutionen

Linux fortsätter att vinna mark världen över. Storstäder, statsförvaltningar och skoldatasystem väljer att ta steget från Microsofts Windows till Linux.

Var vinner det då mest terräng?
Eftersom Linux är gratis är det populärt I fattiga länder vilket diagrammet nedan tydligt visar.


Källa: Royal Pingdom


One Laptop per Child-programmet säljer sina lågprisdatorer med ett eget Linux installerat till skolor i tredje världen.


BRICS-länderna satsar på Linux

Kina har bestämt att alla ministerier endast får köpa in lokalproducerad mjukvara nästa uppgraderingsctkel. Detta för att bryta USAs Microsofts dominans på deras datorer under de kommande åren. (Kinas egen mjukvarufabrikör Kingsoft hade 90% av ordbehandlarmarknaden 1990 innan Microsofts intåg i landet)

Efter tidigare försök att bryta Microsofts dominans med egna Linux- och BSD-baserade operativsystem som Kylin, Deepin och Red Flag linux, släpptes häromdagen det senaste försöket i form av China Operating System – COS.

Brasilien satsar också på Linux, och vid ett besök i en butik av deras största elektronikkedjor sticker Linuxbaserade datorer ut som de mest köpta. I all ärlighet bör dock nämnas att många av dessa kort efter köpet återfinns med en piratkopia av Windows installerat istället.

Landets förre predsident Lula da Silva beordrade landets departement och statliga företag att börja gå över till Linux. Sedan började regeringen även sälja lågprisdatorer - PC Conectado  - med Linux på till fattigare delar av samhället. Microsoft har dock inte gett upp kriget om den brasilianska marknaden och säger sig vilja ”hjälpa” PC Conectado med nedbantade lågprisversioner av sitt operativsystem.

Indien satsar på Linux Det indiska industriförbundet har skapat en organisation som ska föra ut datorer med Linux till 650 000 byar och en halv miljard ungdomar. Datorerna komer att vara utrustade med utbildningsinriktade Linuxdistributioner som Edubuntu som kan köras på gamla datorer.

Ryska myndigheter går över till att använda Linux Ryssland har öronmärkt 150 miljoner rubel för att bygga egen mjukvara baserad på Linux för att minska beroendet av Microsoft och för att öka it-säkerheten. Övergången till Linux ska påbörjas under det andra kvartalet 2012.

Nordkorea körde tidigare på Windows men rapporteras nu hålla på att gå över till sitt eget Linux Red Star OS. Nedan ett par bilder på operativsystemet som köpts på CD av besökare på Pyongyangs universitetsshop. Version 2.0 finns även tillgängligt att ladda ned på torrent.


Även i väst slår nu det fria operativsystemet igenom allt mer

Snäv budget fick skola att välja Linux Även i Sverige väljs Linux som budgetalternativ. Montessoriskolan Växthuset i Jakobsberg norr om Stockholm stod med en snäv budget och gjorde då valet att gå över till Linux.

"Varför valde ni just Linux i systemet?"
Dels har jag självt ett jättestort intresse för Linux, dels vill skolan hålla nere it-budgeten. Tack vare Linux slipper vi även virus och skadlig kod. Det känns tryggt att inte få in skadlig kod via webbläsarna”, säger IT-ansvarige Mattias Hemmingsson.
Allt som allt tog övergången till Linux bara en månad och kostnaden gick på under 10 000 kronor.

Svenska kommuner och europeiska städer Även svenska kommuner och flera större europeiska städer funderar på eller har gått över till Linux. Det mest namnkunniga exemplet torde vara München. Staden har under en tioårsperiod gått över till Linux.

Beslutet var en sensation när det begav sig och Microsoft tog det så allvarligt att man skickade dåvarande vd Steve Ballmer för att prata allvar med stadsledningen och it-cheferna. Men München stod på sig och valde att sätta igång projektet. Man satte en projektplan med en mycket långsam och välplanerad övergång, där man började med vissa utvalda applikationer och allteftersom tiden gick tog man fler och fler. Till sist, när användarna helt vant sig, bytte man operativsystem.

Övergången ses som en framgång och har sparat staden mycket pengar.

Island har beslutat att all offentlig förvaltning ska byta till öppen källkod. Skolorna har redan migrerat från Windows till Ubuntu.

Australiens försvar byter till Linux.

NASA har beslutat att köra alla internationella rymdstationens laptops på Linux istället för Windows. När de körde på Window drabbades den nämligen av elaka virus- och malwareepidemier orsakade av infekterade USB-minnen.

Utförligare lista på länder, städer och organ som har migrerat till Linux kan läsas här och här.


Även satelliter körs på Linux:
USAs försvarsdepartement slänger ihop en satellit med Linux på mindre än ett år.
Forskarstudenter i Australien bygger en mikrosatellit med Linux.

Googles nya operativsystem Chrome OS är byggt på Linux.
Speljätten Valve har sagt att deras spel går bättre på Linux är på Windows 8 och har nu släppt ett eget operativsystem kallat Steam OS baserat på Linux.
Den privata rymdfärjan SpaceX använder en egenutvecklad Linux.

Linux återfinns faktiskt i alla möjliga apparater ute i samhället som t.ex. flygplansbio,, tsunamivarningssensorer och komjölkningssystem. Till och med Barbie har blivit Linuxnörd.
Trenden lär fortsätta. Microsofts Windows 8 lär Linux som alternativ få ytterligare en skjuts framåt. Linuxrevolutionen fortsätter.


Inga kommentarer: