Jornalisterna vågar inte tala klarspråk om invandringen

Många svenska journalister lever under ständig skräck för att bli av med sina jobb ifall arbetsgivarna skulle få reda på vad de egentligen tycker om invandringspolitiken, avslöjar författaren Gunnar Sandelin under torsdagskvällens SVT Debatt.

”Medierna har en agendajournalistik. Man är för mångkultur och en massiv invandring i förhållande till folkmängden och granskar man det krasst och med fakta så rasiststämplas man och hamnar i frysfacket, konstaterade Gunnar Sandelin.”

Författaren Gunnar Sandelin blev känd för  den uppmärksammade boken Invandring och mörkläggning som han skrev tillsammans med professor Karl-Olov Arnstberg.Sandelin berättade att så sent som 2007 kunde man få objektiva granskande faktabaserade invandringskritiska artiklar publicerade – men nuförtiden så rasiststämplas man och hamnar i frysfacket utan pardon.

” Jag har journalistiska kollegor som jobbar inom public service och på stora tidningar, flera av dem aktade namn, och de säger till mig att de inte vågar säga vad de tycker om invandringen på jobbet, för då är det kört, sade Sandelin.”

Då gick Aftonbladets chefredaktör till motattack och sade att ” det var helt fritt att debattera vilka frågor som helst i hans tidning, men att det också gällde att värna om alla människors lika värde”.

Hellin har gjort sig känd för att inte publicera just faktabaserade invandringsktitiska artiklar vid flera tillfällen, trots Aftonbladets kampanj ”Vi gillar olika”. Även Expressen säger sig släppa fram ”motröster”, men i praktiken är det bara tomma ord.

Gunnar Sandelin berättade även att han och Arnstberg hade planer på att ge ut en antologi med redan publicerade tidningsartiklar om invandringspolitiken – men att inte en enda av de anställda journalister som tillfrågades vågade delta.
"De sade så här: Kommer jag överhuvud taget in ett sammanhang som kan tolkas som främlingsfientligt av mina chefer så är jag körd på jobbet”, sade han.

Relaterat


Inga kommentarer: