USA: s färgrevolutioner – del 2


Makedonien härnäst?

Står Makedonien näst på tur för en Washingtonorkestrerad färgrevolution? Så varför Makedonien? Deras regering vägrar att delta i Washingtons sanktioner mot Ryssland och stödjer Turkish stream-olieledningen som ska förse Europa med rysk gas till via Turkiet/Grekland.

Efter att Bulgarien tidigare, efter samtal med USA, satt stopp för allt arbete med Rysslands nya gasledning South stream, som skulle ha gått igenom Bulgarien och försett hela Europa med gas, tvingades Ryssland lägga om rutten, med resultat att Bulgarien gick miste om flera tusen jobb och en stadig årlig transitsumma för gasen. Nu skulle den nya gasledningen istället gå över Svarta havet, via Turkiet, in i Grekland och sedan via Makedonien vidare in i EU. Raskt ryckte USA ut igen och drog igång en ny färgrevolution i Makedonien.
  

 
Storalbanien
Albanien är USA: s lilla knähund och dessutom NATO-medlem. Washington har allierat sig med den socialdemokratiska oppositionen (Makedoniens motsvarighet till Yatsenjuk och Poroschenko i Ukraina), Kosovos befrielsearmé och albanska dissidenter i Makedonien, kallade Sorositer (efter att ha sponsrats av George Soros), som skickades ut i vilda demonstrationer på gatorna.  Målet ska vara att stoppa Turkish Stream-projektet, sparka ut den oberoende regeringen och byta namn på Makedonien (för att fast-trackas in i EU – Grekland vägrar annars). Ytterligare ett mål ska vara att slå ihop den albanska delarna av Makedonien och Kosovo med Albanien för att forma ett Stor-Albanien.

Washington upprörs utåt över utvecklingen, samtidigt som de bakom stängda dörrar gratulerar sig själva. För det är onekligen ofantligt mycket billigare att sponsra ”färgrevolutioner” än att starta fullskaliga krig, både sett till pengar och människoliv.

Tack vare händelseutvecklingen är nu även Turkish stream-projektets framtid osäker. Resten av länderna som gasen skulle ha passerat och försett med gas sliter sitt hår i frustration över USA: s maktspel i Europa.

Merkel har sitt på det torra
Tyskland tog det säkra före det osäkra och har avtalat med Ryssland om att mer än dubbla gasleveransen in i sitt eget land via Nord stream 2. Vi känner igen detta hyckleri – att tvinga andra länder att till ett stort pris bryta handeln med Ryssland samtidigt som de skor sig själva. Nu i Tyskland och tidigare i USA, som trots sina sanktioner mot Ryssland fortsätter att göra mångmiljardaffärer med Ryssland.

Inga kommentarer: