USA: s färgrevolutioner – del 3


Inte ens Victoria Nulands kakfat räckte i Armenien
Det faktiskt inte alltid som USAs färgrevolutioner lyckas, som i Armenien till exempel. Och detta trots att USAs biträdande utrikesminister Victoria Nuland återigen raskt skyndat dit med sitt berömda kakfat. Ja, hon delade faktiskt ut riktiga kakor till demonstranterna på Maidantorget i Kiev i Ukraina.

USA: s vice utrikesminister victoria Nuland delar ut
kakor och bullar till demonstranterna i Kiev
I Armeniens huvudstad Jerevan började demonstrationerna som protester mot höjda elpriser, men amerikanska NGO: er var snabbt där och spred ryktet att orsaken till elprishöjningarna var Ryssland och drog även igång stora rörelser i sociala medier om det.

I huvudstaden Jerevan gick demonstranterna igång med stora demonstrationer och hotade med att komma en meter närmare presidentpalatset varje dag. Men då polisen i andra länder tvekat att ta i med hårdhandskarna mot demonstranter av rädsla för negativ medial uppmärksamhet, tog polisen i Armenien istället i med hårdhandskarna och forslade bort demonstranterna, vilket dessutom visade sig populärt bland stadsborna som var hjärtligt trötta på de senaste veckornas eviga trafikstockningar som demonstranterna orsakat. De gjorde det dessutom medvetet på natten då Grekland röstade Nej till EU-uppgörelsen (som ändå inte längre var aktuell) och den största uppmärksamheten skulle ligga på Aten.


Har Washingtons färgrevolutioner nått vägs ände? 
Jerevan var det inte bara polisens rediga ingripande som spelade avgörandet: Washingtons klassiska tillvägagångssätt har blivit känt och misstänks alltid ligga bakom när stora folkuppror initieras. Så också i Armenien. Och det till en sådan grad att demonstranterna tvingades lägga avsevärd tid på att övertyga folket om att det inte var sponsrade av USA, vilket det dock framkom att de var. Denna misstänksamhet mot demonstranterna gjorde att Washington inte kunde slussa in ytterligare upprorsmakare utomlands ifrån och demonstrationerna kunde aldrig växa sig tillräckligt stora för att nå en kritisk massa.

På sistone har det dock blivit avsevärt svårare för Washington att starta sina ”färgrevolutioner” världen över, när allt fler länder lärt sig känna igen mönstret, lärt sig följa pengarna, avslöja de inblandade och gå ut med information om vad som pågår. Dessutom stiftar de också lagar i likhet med Rysslands för att lättare komma tillrätta med problemet.

[Victoria Nuland (handplockad av Hillary Clinton som assisterande minister för Europeiska och Eurasiatiska affärer) blev även tidigare känd för att ha ljugit för den amerikanska kongressen när hon fantiserade ihop enorma Ryska militära fantomdivisioner i Ukraina, precis som de neokonservativa, med Donald Rumsfeld i spetsen, gjorde när de ljög ihop för dåvarande president Ronald Reagan att Ryssland dolde enorma militärdivisioner, för att få finansiering till det militärindustriella komplexet. Denna lögn var dock bara en av många av Victoria Nuland.]

Inga kommentarer: